Gıda Teknolojisi Bölümü Tanıtımı
Alanın Tanımı
Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.
Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Meslek ve Teknik Okullarımızda Gıda Teknolojisi Alanında eğitim vermeye başlamıştır.
Bölümün Amacı;
Gıda Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları Türk Gıda Mevzuatına uygun üretim yapabilen bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Alanın Altında Yer Alan Dallar :
Gıda İşleme Dalı ve Gıda Kontrol Dalı
Alanın Gerektirdiği Özellikleri
Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
Kimya ve biyoloji konularına ilgili,
Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
Başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir.
GIDA LABORATUVAR TEKNİSYENİNİN GÖREVLERİ
İş organizasyonu yapmak
Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak
Analiz öncesi hazırlık yapmak
Numuneyi analize hazırlamak
Numunenin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak
Analiz sonrası işlemleri yapmak
Analiz formlarını doldurmak
Analiz sonuçlarını mevzuatlara göre değerlendirmek
Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek
LABORATUVAR TEKNİSYENİ OLMAK İSTEYENLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
İş disiplinine sahip
Araç ve donanımların kullanımına özen gösteren
Herhangi bir bulaşıcı hastalığı ve/veya hastalığın taşıyıcısı olmayan
El ve parmaklarını ustalıkla kullanan
Göz ve el koordinasyonunu sağlayan
Dikkatli ve sorumluluk sahibi
İş güvenliğine dikkat eden
Hijyen ve sanitasyon kurallarına uyan
Yaşam boyu öğrenme isteği olan
Mesleki eğitim almış kimseler olmaları gerekir.
İŞ BULMA İMKANLARI
Ø Gıda Kontrol teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkanı bulabilmektedirler.
Ø Gıda üretimi yapan fabrikalar ve imalathanelerde çalışabilirler.
Ø Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, pastaneler vb yerlerde kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.
Ø İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar , çeşitli bölümlerde üretim sorumlusu olarak çalışabilmektedirler.
Meslek lisesi bitiren kişiler Teknisyen ünvanı alır.
Meslek yüksekokulu bitiren kişiler Tekniker ünvanı alır.
Teknisyenler genellikle Teknikerlere bağlı olarak çalışırlar, Teknikerler ise genellikle Mühendislere bağlı olarak çalışırlar.
MEZUNİYET SONRASI EĞİTİM
2 yıllık eğitim süresini yüksek not ortalaması ile tamamlayan öğrenciler yani Gıda Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde mezuniyet alanlarıyla ilgili bölümlere geçiş yapabilirler. Geçiş yapabildikleri bölümler aşağıda sıralanmıştır.
1- Gıda Mühendisliği
2- Beslenme ve Diyetetik
3- Bitki Koruma
4- Kimya
5- Tarımsal Biyoteknoloji