T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / ALTINÖZÜ - Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı



A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE ÖZELLİKLERİ
 
Günümüzde bazı illerde 6 yaş grubunda okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesi. Ayrıca Özel Eğitim gerektiren çocuklarda da (3-6) yaş okulöncesi eğitimin zorunluluğu, erken çocukluk eğitiminin yanı sıra, özel Eğitim Kurumlarının hızla yayılması sektörde bu alana olan ihtiyacı artırmıştır.
Sektörün beklentileri doğrultusunda geliştirilen Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı, Erken Çocukluk Eğitimi öğretmen yardımcısı, Özel Eğitim öğretmen yardımcısı dalları programları gelişmelere göre güncellenmeye uygun bir yapıdadır.
 
B. ALANIN TANITIMI VE AMACI
 
0-6 yaş çocuklarının Bilinçsel, Bedensel ve küçüklük gelişimi özelliklerini, Özel Eğitim gerektiren çocukları ve Kaynaştırma Eğitimi ilkelerini tanıyarak Kreş, Yuva, Anaokulu, Anasınıfları ve Özel Eğitim Kurumlarında Eğitime yardımcı eleman yetiştiren, aynı zamanda üniversiteye öğrenci hazırlayan bir alandır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
 
C. ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALAN DALLARI
 
• Erken Çocukluk Eğitimi
• Özel Eğitim
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ
TANIMI:Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmen yardımcısının sahip olduğu, Çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliliklerini kazandırmaya yönelik Eğitim yeterliliklerini kazandırmaya yönelik Eğitim ve Öğretim verilen alandır.
AMACI:Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğin yeterliliğine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmıştır.
 
ÖZEL EĞİTİM
 
TANIMI:Özel Eğitimde Öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim gruba uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI:Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
 
D. YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
 
• Diploma almaya hak kazanan öğrenci Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı Meslek Yüksek okullarını ya da diğer Yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
 
E. ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ İSTİHDAM ALANLARI
 
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda Eğitim sektöründe;
• Erken Çocukluk Eğitim kurumlarında
• Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2017 - Güncelleme: 05.10.2023 09:03 - Görüntülenme: 919
  Beğen | 3  kişi beğendi